top of page

______De Traditionele Chinese Gynaecologie heeft zich in de loop van meer dan 2000 jaar ontwikkeld tot een op zichzelf staand, volledig systeem dat een variëteit aan vrouwenklachten effectief kan diagnosticeren en behandelen. Zij gaat uit van een dynamische balans tussen yin en yang en een vrije stroom van Qi als basis voor een gezond lichaam en een gezonde geest.


Als dit evenwicht verstoord raakt – hetzij door tekorten, hetzij door blokkades- ontstaan er klachten, welke zich o.a. op gynaecologisch vlak kunnen uiten. Wij hebben ons gespecialiseerd in het behandelen van klachten van de vrouw in al haar levensfasen gaande van de puberteit tot de menopauze. Kortom, we helpen je graag het vrouw-zijn als een plezier te ervaren. 

Fertiliteit

 

Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om zwanger te worden of te blijven. De Chinese geneeskunde kent een uitgebreide geschiedenis in de behandeling van zowel vrouwelijke als mannelijke infertiliteit.

 

De oorzaken van infertiliteit zijn zeer uiteenlopend, en daarom is er vanuit TCM-standpunt geen ‘standaard -fertiliteit -behandeling’, elke kinderwens - patient vraagt namelijk om een nauwkeurige TCM-diagnose- en behandeling.

 

De hormoonhuishouding van vrouwen speelt een grote rol bij vruchtbaarheid. De cyclus laat zien of de hormonen in balans, of juist verstoord zijn. Wanneer het verloop van de menstruatiecyclus in kaart gebracht wordt kan door middel van acupunctuur behandeling de vruchtbaarheid bevorderd worden. 

Waarbij de Westerse vruchtbaarheidsbehandelingen zich merendeels focussen op de hormoon productie en de voortplantingsorganen, kijkt de TCG op een energetische manier naar het hele systeem van fysieke, emotionele en spirituele aspecten die een rol spelen bij zwanger worden.

 

Zo is een goede doorstroom van energie van groot belang, opdat alle organen van voldoende voeding voorzien kunnen worden. Bij vruchtbaarheidsproblemen zien we vaak dat er ergens een stagnatie van energie is, of juist een tekort. Deze disbalans kan zich uiten als ‘onvruchtbaarheid’. 

Acupunctuur en mannelijke (on)vruchtbaarheid

 

Ook bij mannelijke (on)vruchtbaarheid is acupunctuur goed inzetbaar. Veel onderzoeken laten zien dat acupunctuur een positief effect heeft op het aantal, de beweeglijkheid en de vorm van zaadcellen. Daarnaast is bij een kinderwens een gezonde leefstijl voor mannen even belangrijk als voor vrouwen.

 

Acupunctuur kan ook mannen goed begeleiden bij het bereiken van een gezond gewicht, het verminderen van stress en stoppen met roken en eventuele andere gewoontes die een goede vruchtbaarheid in de weg staan.

 

IVF en Acupunctuur

 

Ondersteuning van een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF gebeurt voornamelijk door bepaalde processen in het lichaam te helpen activeren en andere juist te kalmeren. Voorafgaand aan de IVF behandeling kan acupunctuur de menstruatiecyclus reguleren, zodat er meer follikels worden geproduceerd.

 

Zo richt de behandeling zich in de eerste fase van het IVF-traject op een algehele gezonde conditie en optimale rijping van de eicellen. Daarna op de voorbereiding van de eicel punctie en het herstel daarvan.

 

Bij de terugplaatsing staat een zo goed mogelijke ontvangst centraal. Dat betekent vooral de opbouw en doorbloeding van het baarmoederslijmvlies stimuleren en het immuunsysteem helpen reguleren.

 

De behandeling bevordert rust (in de baarmoeder en in het algemeen) en vermindert baarmoedercontracties. Alles gericht op een optimale conditie voor een goede innesteling.

 

Nadat de embryo’s zijn ingebracht kan acupunctuur het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam verkleinen. Een acupunctuurbehandeling in combinatie met een IVF behandeling heeft vele voordelen: het is veilig, natuurlijk en het heeft geen bijwerkingen.

 

Het is heel goed te combineren met het IVF proces, omdat het daarmee niet interfereert. Door een acupunctuur behandeling wordt de kans op een zwangerschap groter en het verhoogt de kans dat de bevalling soepeler verloopt.

 

Gedurende alle fasen van de IVF-behandeling kan acupunctuur helpen om de bijwerkingen van de medicatie te verminderen en de werking daarvan juist te versterken.

 

 

Menstruatieproblemen

 

Er zijn veel symptomen die bij de menstruatie horen. Veel vrouwen hebben last van het premenstrueel syndroom dat gekenmerkt wordt door o.a. stemmingswisselingen en een grote behoefte aan ongezond eten (chips, snoep), slapeloosheid en hoofdpijn.

 

Een normale menstruatie heeft meestal een regelmatige cyclus, een constante bloeding en in het bloed is een minimale hoeveelheid stolsels aanwezig.

 

Reizen, stress, verandering van medicijnen, een operatie of een wijziging in het voedingspatroon kunnen al veranderingen in de menstruele cyclus tot gevolg hebben. Deze veranderingen moeten tijdelijk zijn.

 

Maandelijkse hevige menstruatiepijnen en/of menstruatiekrampen wijzen op een onderliggend probleem zoals endometriose. Het slikken van pijnstillers zorgt wel voor vermindering van de pijn, maar lost het probleem niet op.

 

Wanneer het onderliggend probleem niet wordt behandeld, kan dit leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Acupunctuur en een kruidenbehandeling kunnen zowel de menstruatiepijnen en menstruatiekrampen verminderen als ook het onderliggende probleem behandelen.

 

 

 

Menopauzeklachten

 

De (peri-)menopauze wordt door de TCM als een natuurlijke overgangsperiode gezien, welke ons grote mogelijkheden biedt tot transformatie op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Soms verloopt die overgang echter niet zo makkelijk en ontstaan er klachten tgv de afname van de eierstok functie.

 

60% van de menopauzale vrouwen krijgt te kampen met de zogenaamde ‘’overgangsklachten’’ die vaak een domper zetten op hun levenskwaliteit. Deze symptomen en emotionele schommelingen kunnen enorm storend zijn, zodanig dat ze je leven gaan beheersen.

 

Acupunctuur en Chinese kruiden kunnen je helpen, zowel met de fysieke klachten zoals opvliegers, slaapstoornissen, vaginale droogte, osteoporose, hoofdpijn etc., maar ook met het hervinden van je geestelijke rust.

bottom of page