top of page

Zodra het voorjaar wordt, begint het; niezen, hoesten, geïrriteerde ogen en benauwdheid. Hooikoorts geeft vaak een gevoel van algehele malaise. En dat juist in de periode waarin je met volle teugen wilt genieten; de lente en de zomer!Overgevoeligheid


Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen), waardoor het afweermechanisme in de war raakt. Dit uit zich in veel niezen, een loopneus, geïrriteerde ogen, vermoeidheid etc.. 

In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten dan bloeien en zich voortplanten. Voor de voortplanting wordt het stuifmeel verspreid, door insecten of door de wind. Van de bomen en planten die door insecten worden bestoven, hebt u geen last. Deze zijn te herkennen aan hun felgekleurde bloemen.


Het zijn de windbestuivende bomen en planten die uw klachten veroorzaken. Stuifmeelkorrels zijn op zichzelf niet schadelijk maar als u hooikoorts hebt, beschouwt uw lichaam deze korrels wel als gevaarlijke indringers. In feite is je afweermechanisme in de war. Om de indringers te bestrijden, maakt je lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de ziekteverschijnselen.


Acupunctuur & Chinese Kruidengeneeskunde bij hooikoorts


Zowel acupunctuur als Chinese Kruidengeneeskunde is een effectieve manier om de hooikoorts sterk te verminderen, omdat hiermee het afweermechanisme hersteld kan worden. Om deze preventieve werking te hebben, moet er wel ruim voordat het voorjaar ‘in de lucht zit’ met de behandeling begonnen worden. Als je naar een acupuncturist komt in de periode waarin je al klachten hebt, is de behandeling er allereerst op gericht de klachten te verlichten.


Acupunctuur werkt dus ook goed bij acute hooikoorts. Maar omdat bij hooikoorts het afweermechanisme niet goed werkt, richt de behandeling zich ook daar op. Daarom is acupunctuur bij hooikoorts juist als preventieve behandeling erg geschikt. Wij adviseren je dan ook om ruim voordat het voorjaar begint met behandelingen te starten.


In het voorjaar werkt je afweermechanisme dan optimaal en zul je geen of veel minder klachten hebben. In het seizoen zelf kun je kiezen voor een nabehandeling. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten. De acupuncturist kan je hier meer over vertellen.

Acupunctuur bij andere allergieën


Ook bij andere allergieën is acupunctuur bewezen effectief. Net als bij hooikoorts draait het bij een acupunctuurbehandeling om zowel het versterken van het afweersysteem als het direct aanpakken van de klachten als gevolg van de allergie. Allergieën die goed behandeld kunnen worden met acupunctuur zijn huisstofallergie, allergieën aan het spijsverteringskanaal en allergische reacties op de huid zoals eczeem.


bottom of page