top of page


Pijn kent vele vormen en kan je leven behoorlijk ontwrichten. Pijn kan van korte duur zijn, maar klachten als rugpijn, nekpijn, schouderpijn en hoofdpijn en migraine zijn soorten pijn die helaas meestal niet vanzelf over gaan.

Vaak hebben patiënten al van alles gedaan om van te pijn af te komen, maar niets helpt afdoende. Pijn kunnen we verdelen in acute en chronische pijn. Acupunctuur kan in beide gevallen van betekenis zijn.

 

Acute pijn:

Acute pijn is pijn die korter dan drie tot zes maanden aanwezig is en een directe relatie heeft met weefselschade. Bij acute pijn is er een logisch verband tussen de alarmfunctie (verdere schade van het lichaam tegengaan) van pijn en de oorzaak ervan.

 

Denk aan pijn na een spierscheur of een geknelde zenuw bij rugklachten. Acute pijn is in de meeste gevallen van voorbijgaande aard.

 

Chronische pijn:

Als klachten aanhouden en/of er is geen oorzaak te vinden van de pijn spreken we van chronische pijn. Dit vormt de grootste groep van pijnklachten.

 

Pijnintensiteit kan in perioden wisselen en soms geheel afwezig zijn. Chronische pijn en het onbegrip erover kan patiënten radeloos en depressief maken. 

In veel gevallen is reguliere geneeskunde middels medicatie effectief bij de bestrijding van pijn. Het komt ook vaak voor dat pijnklachten onverklaarbaar zijn en er geen therapie beschikbaar is of dat reguliere behandeling niet werkt.

 

Daarnaast vindt niet iedereen het prettig om medicijnen of zwar​e pijnstillers te gebruiken, in deze situaties bieden alternatieve geneeswijzen als acupunctuur uitkomst.

 

 

 

 

 


Acupunctuur is effectief in het behandelen van een breed scala aan klachten. De bekendheid van acupunctuur in het westen is vooral te danken aan de positieve invloed die het heeft op zowel chronische als acute pijnklachten.


Of het nu gaat om klachten aan pees, spier of gewricht, of pijnen als bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn en genitale pijn, acupunctuur kan in de meeste gevallen een grote bijdrage leveren aan het verlichten of verhelpen van de pijnklacht.


Werkingsmechanisme Acupunctuur bij pijnbestrijding:


*Stimuleren van zenuwen in spieren en ander weefsel, wat leidt tot de afgifte van endorfine en andere neurotransmitters zoals serotonine, en veranderingen in het deel van de hersenen dat pijn verwerkt.


* Pijnstilling door alpha-adrenoceptor-mechanismen.


* Afgifte van adenosine te verhogen, wat pijnstillende eigenschappen heeft.


* Reguleren van het limbisch systeem.


* Ontsteking verminderen door de afgifte van immuun-regulerende stoffen.


* Verbeteren van stijfheid en mobiliteit door lokale microcirculatie te verbeteren.

bottom of page